diumenge, 13 de març del 2011

Sobre l'alarma nuclear en Japó.

Què ha passat i què no ha passat en la planta de Fukushima I.

En primer lloc, una breu introducció a les centrals: tenim el reactor, o nucli, que és on es produeixen les reaccions nuclears i que està protegit de l'exterior (o l'exterior està protegit d'ell) per un edifici de contenció. Aquestos edificis es construeixen per soportar impactes de míssils i terratrèmols. Dins el reactor tenim el combustible en unes vaines metal·liques sense estar en contacte directe amb res més.

Després està el sistema de refrigeració, que és un circuit d'aigua que passa pel reactor i s'emporta la calor creada en ell cap a unes turbines on s'aprofita la calor per crear l'energia elèctrica. Aquest és un circuit tancat, l'aigua de mar o del riu que es fa servir en les centrals per refrigerar NO està en contacte amb el nucli ni prop.

Exposat vagament què passa a una central, vaig a explicar l'abast real del que ha passat a Japó fins al moment: No ha explotat el reactor. Ha explotat l'edifici de contenció. En una central nuclear es crea hidrògen, i l'hidrògen en concentracions superiors al 4% és autoinflamable i superiors al 8% explosiva. Una explosió d'aquest tipus és perillosa per dos motius: primer per que pot danyar el reactor, però sobretot perquè deixa el reactor sense aïllament.

El problema més gran és que n'hi ha risc de fusió del nucli. La fusió del nucli no és res essencialment nuclear. És tan simple i fotut com que no se pot refrigerar el lloc on se produeixen les reaccions nuclears, i per tant el metall en el que està el combustible nuclear (i els productes de la reacció) se fon, ficant en contacte l'aigua que es gasta per extreure la calor amb el combustible, i per tant fent que l'aigua s'emporte material radioactiu. Aquest és el pitjor accident que pot passar en una central. Malgrat això, normalment l'edifici de contenció garanteix que res arribe a l'atmosfera. Si això passa a Fukushima I, merda. Mentre això no passe el risc és molt menor. Sí que hi ha fuites, que es provoquen voluntàriament precissament per baixar la pressió i la temperatura i evitar la fusió del nucli, ja que aquesta provocaria unes fuites molt més greus.

El detonant d'aquesta situació ha sigut, excloent la mala sort, que el terratrèmol ha danyat seriament els sistemes de refrigeració habituals. Per quan això passa hi ha uns sistemes autònoms a base de diesel que garanteixen la refrigeració, però el tsunami els ha fet malbé.

També m'han preguntat què per què es reparteixen pastilles de Iode. El iode és un dels productes de la fissió nuclear de l'urani. El tema era saturar el iode que el nostre cos pot assimilar de manera que no assimilem el iode radioactiu, per evitar el càncer de tiroides.

Espere que tinguen sort.

Comentaris i preguntes són benvinguts.

2 comentaris:

  1. tot molt més clar! esperem que no passe el pitjor!

    ResponElimina
  2. Per lo vist, el que ha explotat no és l'edifici de contenció. És un edifici extern, pel que la situació no és tan crítica.

    D'altra banda, ha hagut una explosió similar en Fukushima III i hi ha indicis d'inici de fusió dels nuclis de les dos centrals. En qualsevol cas, no hi haurà Txernòbil 2 ni similar.

    http://www.elpais.com/videos/internacional/peor/casos/puede/fundirse/nucleo/Harrisburg/1979/elpepuint/20110312elpepuint_2/Ves/

    ResponElimina

i tu, què dius?