dimarts, 28 de juliol del 2009

Els 5 principis



Un principi és, bàsicament, una patillada encertada. Arriba un tio i diu que això és així. I tu dius, per què? i ell te diu, no tinc ni idea, però comprovau i voràs com funciona.
La mecànica quàntica se sustenta en cinc principis. Ens explica com és la realitat, prediu resultats increïbles que mai han pogut ser contradits, però no ens explica en cap moment per què és així. Té collons la cosa. Si acceptem que és ella la que mana ens explica com els electrons envolten el nucli,descriu la peculiar forma dels orbitals, ens obre fronteres cap a noves formes de tractament d'informació... ens diu tot el que vullguem saber, però es guarda la clau de la seua essència. Einstein no se fiava molt d'ella, d'altres com Ehrenfest, malgrat fer grans aportacions a la quàntica, van acabar suicidant-se per què no l'entenien. És com una dona d'aquelles que si la deixes entrar en la teua vida te dona grans satisfaccions, però a canvi de soportar una confusió que pot ser, algú, en algun moment, siga capaç de desentelar... o pot ser no.

2 comentaris:

  1. Si es tracta d'entedre-la com entenem els 'principis' de Newton (algo que podem predir i observar de manera 'lògica'), serà realment difícil arribar-hi.

    ResponElimina
  2. Si es tracta d'entedre-la com entenem els 'principis' de Newton (algo que podem predir i observar de manera 'lògica'), serà realment difícil arribar-hi.

    ResponElimina

i tu, què dius?